Construction site, building
innovationssamarbejde

Sprøjteudstyr til funktionsspecifik og CO2-negativ hampebeton

Sprøjteudstyr til funktionsspecifik og CO2-negativ hampebeton

Hvad er udfordringen?

Byggebranchen står over for flere udfordringer i overgangen til mere bæredygtige materialer og metoder. Der mangler fortsat nye materialer og metoder, der kan erstatte byggematerialer med høj CO2-udledning og komplekse byggeprocesser. Et af de materialer kan vise sig at være hampesprøjteudstyr, der kan anvendes med eksisterende celluloseindblæsnings- og betonpumpningsudstyr.

En af udfordringerne er, at det nuværende udstyr er dyrt og ikke er optimeret til funktionsspecifik anvendelse af hampebeton, hvilket resulterer i højere omkostninger og ineffektive byggeprocesser. Der er derfor et behov for at udvikle en løsning, der kan reducere opstartsomkostningerne og forbedre anvendelseshastigheden og materialekonsistensen af hampebeton, samtidig med at den overholder strenge kvalitets- og bæredygtighedskrav.

Hvilke resultater og leverancer forventer vi af innovationssamarbejdet?

Partnerne i innovationssamarbejdet forventer at udvikle og prototype et hampesprøjteudstyr, der kan integreres med eksisterende celluloseindblæsnings- og betonpumpningsudstyr. Det nye udstyr skal kunne sprøjte hampebeton med høj hastighed og konsistent kvalitet, hvilket vil reducere kompleksiteten og omkostningerne ved byggeri.

Tilsvarende kommercielt tilgængeligt udstyr kræver indkøb af samlede sæt med startpriser på >250.000 kr. Målet er at reducere opstartsprisen med en faktor 10, levere bedre udstyr, samt anvende funktionsspecifikke bindersystemer til hampebeton så omstillingen til biobaseret byggeri accelereres 

De deltagende virksomheder kan med udviklingen af løsningen anvende deres eksisterende udstyr til påføring af et ressourcebesparende, brandsikkert, åndbart, formstabilt og selvbærende isoleringsmateriale. Løsningen udbredes til byggebranchen og accelerer således overgangen til bæredygtige materialer. 

 

Bevilling

Partnere

Raffnaderiet ApS
CTH-Entreprise

Projektperiode
juni 2024 - oktober 2024

Fokusområde
Build 4.0, Byggematerialer

Budget
500.000
200.000 i støtte fra WE BUILD DENMARK

Kontaktperson
Trine Alette Panton

Relaterede
innovationssamarbejder

Shou Sugi Bans brandegenskaber som facade og tag beklædning

Projektperiode
august 2024
-
oktober 2024
Fokusområde
Byggematerialer

Bedre sortering af byggeaffald

Projektperiode
maj 2024
-
november 2024
Fokusområde
Build 4.0

Genbrug i påkørselssikring

Projektperiode
juni 2024
-
oktober 2024
Fokusområde
Byggematerialer

WE BUILD DENMARK

Liljens Kvarter 2

2620 Albertslund

info@webuilddenmark.dk

CVR-nr.: 41857331

Uddanelses- og Forskningsministeriet
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse