Det Bæredygtige Element 2023, Building Green

De nominerede til Det Bæredygtige Element 2023 er…

We Build Denmark - Droplet

Vi har modtaget hele 35 indstillinger til Det Bæredygtige Element. Her kan du læse om de nominerede, og hvorfor netop de er med i slutspurten om priserne.

Det Bæredygtige Element bliver uddelt på Building Green torsdag den 2. november kl. 12.05.

Det Bæredygtige Element – Ildsjælen

Kent Fonseca

Kent er en ildsjæl i arbejdet med “operationel bæredygtighed” og har spillet en afgørende rolle i Stark’s Gentræ-koncept, der systematisk fremmer genbrug og gensalg af materialer.

En væsentlig del af Kent’s arbejde handler om at gøre bæredygtighed operationelt for håndværkere og de udførende i byggebranchen – og det gør han med stor passion og entusiasme, som smitter af på alle omkring ham.

Kent motiverer desuden til samarbejde på tværs, og uddanner hver dag entreprenører, bygherrer og håndværkere til at være mere bæredygtige og cirkulære.

 

Anne Katrine Harders

Anne Katrine er en af dem, der læner sig frem på “øretævernes holdeplads”.

Hun er en fremragende debattør og facilitator. Hun har vist en imponerende udvikling gennem årene, ved konstant at stille de udfordrende spørgsmål i forsøget på at skubbe branchen mod en lysere fremtid. Hendes arbejde hos morgenDAC er et lysende eksempel på hendes konstruktive og undersøgende tilgang til byggeri og arkitektur.

 

Kirstine Bendtsen

Kirstine er en frontløber inden for byggeri med biobaserede byggematerialer.

Fælleshusene i halm, som Kirstine og AKF i samarbejde med EcoCocon og JDH-Byg, har realiseret, er med til at vise branchen, at et lille projekt kan gøre en stor forskel. Projektet er et foregangseksempel på, at det kan lade sig gøre. Med tålmodighed og detaljeorientering kan man komme langt, og Kirstine formår at imponere med hendes ukuelige ambition om at ændre ”business as usual”.

 

Det Bæredygtige Element – Løsningen

LESS

Murstene LESS, som Egernsund Wienerberger lancerede i maj 2023 består af 15 procent mindre råmateriale og produceres udelukkende med certificeret biogas og grøn vindmølleenergi. Det betyder, at den reducerer CO2-udledningen i produktionen med 70-90 procent sammenlignet med en traditionel mursten produceret med naturgas. For hele produktets livscyklus ligger CO2-reduktionen mellem 50-60 procent.

LESS er et godt eksempel på et traditionelt byggemateriale med en mindre CO2-påvirkning.

 

Re-handle®️ 

Re-handle blev til på baggrund af en livscyklus vurdering (LCA) af ’d lines’ greb, armaturer og øvrige dele. På det grundlag kunne de dokumentere, hvordan de bedre kan udnytte ressourcerne ved at bevare deres produkter i værdikæden og lade dem indgå i produktionen igen. De kan genbruge det samme produkt op til fire gange, hvilket sikrer en levetid på op til 100 år.

Re-handle®️ er udviklet af ’d line’, der er en moderne dansk designvirksomhed, som udvikler og håndforarbejder holdbare, arkitektoniske løsninger til døren og badeværelset i syrefast rustfrit stål.

 

Nauticon

Nauticon er baseret på en samlet vision om at fremme cirkularitet i byggeriet ved at demontere Nauticon-bygningen og anvende materialerne i nye bygninger. Dette spiller ind i et centralt element af det regenerative byggeri, hvor så mange eksisterende ressourcer udnyttes i stedet for at påvirke planeten med udvindingen af nye ressourcer.

Danica Ejendomme, Søren Jensen, Tscherning og Artelia har et stærkt, fælles fokus på at se og løfte samtlige af de tilgængelige materialer i bygningerne som ressourcer og bevare dem der, hvor de skaber størst værdi.

 

Det Bæredygtige Element – Samarbejdet

A guide to Danish Architecture. Towards the UN Sustainable Development Goals

Katrine Østergaard Bang og Birgitte Lindegaard Jensen er nomineret for samarbejdet og indholdet i guidebogen ”A guide to Danish Architecture. Towards the UN Sustainable Development Goals” udgivet i foråret 2023

Bogen består af 60 danske bygge- og byudviklingsprojekter, herunder renoverings- og transformationsprojekter, samt træbyggerier og byrum, som går i samspil med naturen for at opretholde biodiversitetsbalancen, og skabe en balance mellem byliv og livet i naturen.

Bogen er blevet til i et unikt samarbejde mellem en lang række aktører over hele Danmark. Danske tegnestuer blev inviteret til at byde ind med projekter via et Open Call, og ud af 250 indstillede projekter blev de 60 projekter udvalgt.

 

BYSTART: en bæredygtig vej til byudvikling

BYSTART er nomineret for samarbejdet mellem URBAN POWER og Rådet for Bæredygtigt Byggeri, der sammen har udviklet værktøjet med støtte fra Realdania.

BYSTART er et nyudviklet dialogværktøj til at håndtere og integrere bæredygtige valg inden for byudviklingsprojekter. Værktøjet hjælper kommuner, rådgivere og professionelle bygherrer med at styrke samarbejdet, prioritere indsatsen og gøre processen overskuelig.

BYSTART er udviklet til at skubbe bæredygtighed i byudvikling fra holdning til handling, i tæt samarbejde med en række aktører for at sikre, at værktøjet er relevant og anvendeligt på tværs af fagligheder.

 

LCAcollect.dk

LCAcollect er nomineret for samarbejdet mellem COWI og Arkitema, der oprindeligt udviklede værktøjet, samt Molio, Rambøll og Rådet for bæredygtigt byggeri, der efterfølgende har været med til at videreudviklet det.

LCAcollect er udviklet med det formål at skabe større transparens og mulighed for branche-samarbejde i forhold til klima og CO2-optimering af bygninger.

LCAcollect er en gratis platform, der hjælper aktørerne på et byggeprojekt til at arbejde på en standardiseret og ensartet måde i LCA-processen.

 

Tillykke til de 9 nominerede! Vinderne af de tre priser præsenteres torsdag den 2. november 2023 kl. 12.05 på Main Stage på Building Green.

Del den gode nyhed med andre
We Build Denmark - Stripes
We Build Denmark - Logo
We BUild Denmark - Cluster Management Excellence

WE BUILD DENMARK

Liljens Kvarter 2

2620 Albertslund

info@webuilddenmark.dk

CVR-nr.: 41857331

Uddanelses- og Forskningsministeriet
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse