Event

Jordhåndtering – Skal jorden køres væk eller genbruges i udgravningen?

We Build Denmark - Droplet

Bæredygtig jordhåndtering – en udfordring for branchen

Store mængder jord opgraves i forbindelse med anlægsprojekter som fjernvarmeudbygning og infrastrukturarbejder. Det stiller entreprenører, bygherrer og kommuner over for et vigtigt spørgsmål:

  • Skal den opgravede jord bortkøres og erstattes med stabilgrus for at minimere risikoen for forurening og sætninger?
  • Eller kan jorden genbruges direkte i udgravningen – eventuelt efter kalkstabilisering eller andre behandlingsmetoder?

Historisk set har forsigtighedsprincippet ført til, at mange vælger at bortkøre jorden for at undgå sundhedsrisici og økonomiske omkostninger ved senere problemer. Men denne praksis har betydelige konsekvenser:

  • Miljøpåvirkning: Transport og deponering af jord medfører store CO₂-udledninger og øger behovet for udvinding af nye råstoffer.
  • Ressourceforbrug: Sand og grus er begrænsede ressourcer, som ikke kan udvindes uendeligt.
  • Økonomi: Der kan være betydelige besparelser ved at minimere transport og optimere jordhåndteringen – besparelser, der kan komme parterne i anlægsprojekter til gode.

Er det muligt at genbruge eller genanvende jorden?
Reglerne for jordhåndtering er skabt for at forhindre fortidens fejl, men jorden kan genbruges eller genanvendes på en måde, der både overholder lovgivningen og imødekommer nutidens krav til bæredygtighed.

Hvem deltager?
Dette arrangement retter sig mod entreprenører, bygherrer og kommuner i Region Sjælland og fokuserer på løsninger og erfaringer med jordhåndtering. Alle er dog velkomne!

Hvad kan jeg forvente?
Programmet byder på korte indlæg fra branchefolk og eksperter fra Danmarks Tekniske Universitet. Efterfølgende vil der være en paneldebat med mulighed for spørgsmål fra deltagerne.

Program

12.00 Sandwish og netværk

13.00 Velkomst
v. Jan Karlshøj, Programchef, DTU Construct

13.10 Erfaringer fra forskningsverden med metoder til jordrensning
v. Lisbeth M. Ottosen, Professor, Sektionsleder, DTU Institut for Miljø- og Ressourceteknologi, Materialer og Holdbarhed

Jord forurenet fra diffuse kilder har ofte en lavere koncentration af forureningskomponenter end jord forurenet fra lokale kilder fra f.eks. spild eller tidligere forurenende industri. Jordrensningsmetoder er implementeret eller under udvikling til jord med fokus på hotspots. Dette indlæg er et indspark til diskussionen om, hvornår vi skal rense, og hvornår skal vi håndtere.

13.35 Bæredygtige alternativer til jomfruelige råstoffer, med særligt fokus på jordstabilisering
v. Lektor Asmus Skar, DTU Institut for Miljø- og Ressourceteknologi, Geoteknik og Geologi

Byggebranchen har i mange år været afhængig af traditionelle, jomfruelige råstoffer som sand og grus til bærelag og bundsikring i infrastrukturprojekter såsom jernbaner, veje og rørledninger. Men efterspørgslen stiger, mens de naturlige forekomster svinder.

Dette oplæg sætter fokus på behovet for bæredygtige alternativer og undersøger potentialet i jordtyper, der ofte kasseres pga. et højt lerindhold. Med særligt fokus på jordstabilisering – især kalkstabilisering – præsenteres metoder, der kan forbedre de strukturelle egenskaber af lerholdig jord og dermed udvide dens anvendelsesmuligheder i byggeriet.

Derudover introduceres nye teknologier til udvikling og test af mere miljøvenlige materialer, der giver indsigt i deres egnethed under virkelige forhold.

14.00 Løsninger til at reducere forbruget af jomfruelige materialer og genanvendelse af jord/grus
v./ Ivan Hornbek, Product Manager - Circular Materials, RGS Nordic

RGS Nordic knuser materialer som beton, asfalt og tegl, samt et mix af disse materialer, som kan anvendes i mange forskellige typer af anlægsopgaver inkl. i henhold til Vejdirektoratets vejregler.

Kalkstabiliseret jord kan anvendes i mange typer af anlægsprojekter inkl. dem, som er underlagt Vejdirektoratet AAB/SAB-standarder. Kalkstabiliseret jord er det materiale, der kan anvendes de fleste steder i forhold til alle andre materialer, inkl. de jomfruelige.

Kalkstabilisering af jord/grus med udvaskning af jomfruelige materialer som sand, sten og grus fra ren jord betyder, at man kan genbruge materialer fra eksisterende jord og omdanne det til ressourcer, der er anvendeligt i nye projekter.

14.25 Kaffepause

14.40 Upcycling af jord i infrastrukturprojekter
v. Karsten Reinhard, Afdelingsleder, SR-Gruppen

I mange projekter bliver jord ofte skiftet ud med grus, men upcycling af jord er en bæredygtig løsning. Jord fra ledningsgrave (kloak, vand, fjernvarme) kan kalkes og sorteres, så den kan bruges som omkringfyldning og tilfyldningsmateriale. Dette reducerer omkostningerne og sparer ressourcer.

15.05 Genanvendelse af forskellige jordtyper som ofte forekommer i byggeprojekter -  konkrete cases
v. Direktør Jens Jakob Porsmose & Geolog Anders Lenskjold, Andreasen & Hvidberg

Del 1: v/Jens J. Porsmose

På grund af den fremtidige mangel på råstoffer, og et ønske om at genanvende råstoffer optimalt på de respektive byggepladser for at nedbringe co2-belastningen, vil indlægget omfatte en 400.000 m2 stor vindmølleplads på Aalborg Port, hvor der dels har været arbejdet med stabilisering af muldlag, og dels genanvendelse af et skærve-restpordukt fra Norge.

 Del 2: v/ Anders Lenskjold

Genanvendelse af lettere forurenet jord og hvilke udfordringer der kan ligger heri. Der tages udgangspunkt i to konkrete sager hhv. genanvendelse af asbestholdig jord på Eternitten i Aalborg og en tidligere sag fra Frederikssund, hvor der er genanvendt lettere forurenet jord med tungmetaller, PAH’er og tunge kulbrinter.

15.30 Paneldebat

16.00 Tak for i dag

Arrangører

Danmarks Tekniske Universitet (DTU)
WE BUILD DENMARK
Næstved Erhverv A/S

Finansieret af

Tillægsopslag vedrørende styrkelse af klyngeindsatsen i Region Sjælland

DEB Basis Overgang

Dato og tidspunkt

31. March 2025, 12:00 - 16:00

Sted

Næstved Erhvervshus - aulaen
Farimagsvej 65, 4700 Næstved, Danmark

Pris

Gratis. Hvis du udebliver uden afbud senest 2 dage før, fakturerer vi no-show fee på 500 kr.

Tilmeldingsfrist

27. March 2025
We Build Denmark - Stripes
We Build Denmark - Logo
We BUild Denmark - Cluster Management Excellence

WE BUILD DENMARK

Liljens Kvarter 2

2620 Albertslund

info@webuilddenmark.dk

CVR-nr.: 41857331

Uddanelses- og Forskningsministeriet
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse