Building Green, det bæredygtige element

Vinderne af Det Bæredygtige Element 2023 er…

Der var forventningsfulde blikke, klapsalver og store smil, da vinderne af Det Bæredygtige Element blev kåret på Building Green København torsdag den 2. november. Årets ildsjæl gik til Anne Katrine Harders, løsningen til Nauticon imens Katrine Østergaard Bang og Birgitte Lindegaard Jensen vandt årets samarbejde.

Det Bæredygtige Element hylder de mennesker og virksomheder, som går forrest i kampen for et mere bæredygtigt byggeri. Prisen uddeles af WE BUILD DENMARK og Building Green, og i år var 35 personer og virksomheder indstillet til priserne.


Ildsjælen

Anne Katrine Harders fra Dansk Arkitekturcenter vandt prisen for årets ildsjæl.

Anne Katrine markerer sig i debatter, og hun er ikke bange for at stå ved sine meninger. Hun er en dygtig facilitator af nødvendige debatter og dilemmaer inden for byggeri og planlægning. Hun formår samtidig at brede diskussionen ud, så det ikke kun handler om byggeri, men også om andre samfundsmæssige emner.

Hun er en begavet kommunikatør, der bruger sig selv i sin kommunikation, og ikke lader sig kyse af de øretæver, der følger med. Hun bruger især LinkedIn og er god til at skrive, beskrive og engagere folk omkring konflikter og dilemmaer.

Anne Katrine ser på det byggede miljø med en helhedstænkning, og er god til at udfordre os alle og få os til at reflektere. Hun er en ildsjæl og stræber altid efter, at projekterne ikke bare bliver lidt bedre end sidste gang men også stiler efter at komme tættere på absolut bæredygtighed.


Løsningen  

Nauticon vandt årets løsning. Bag Nauticon står Danica Ejendomme, Søren Jensen, Tscherning og Artelia.

Den omfattende genbrugstilgang kombineret med en overskuelig platform er et godt eksempel på en løsning, der løser en konkret udfordring i branchen, og som andre kan lære af og bygge videre på.

Vi har brug for materialer, der er mappet og kategoriseret, når vi skal bygge om, og Nauticon er med til at anvise en forretningsmodel for genbrug i det tunge byggeri. Når vi absolut skal nedrive byggerier i den her størrelse og skala, er Nauticon et godt eksempel på en seriøs tilgang med materialegenbrug og cirkularitet for øje.


Samarbejdet

Katrine Østergaard Bang og Birgitte Lindegaard Jensen vinder årets samarbejde for deres guide om 60 nyere danske arkitekturprojekter. Guiden fungerer som et kæmpe inspirationskatalog, med værktøjer, løsninger og projekter, som på hver sin måde viser retning i forhold til byggebranchens arbejde med bæredygtighed.

Katrine og Birgitte har undersøgt og analyseret, hvad det usynlige og reelle energiforbrug er, samt hvad planeten kan bære i forhold til absolut bæredygtighed. Samarbejdet har engageret lokale aktører rundt om i hele landet og er omfattende og imponerende. Guiden dækker bæredygtighed bredt, og der er både transformationsprojekter, træbyggerier, gode byrumsprojekter, biodiversitet og et stort gennemgående fokus på mennesker og sociale sammenhænge.

Stort tillykke til de indstillede, nominerede og ikke mindst vinderne – I har alle bidraget til at løfte den bæredygtige dagsorden i byggeriet.

Prisuddelingen vender retur i 2024. Nyt år, ny mulighed for at gå efter guldet 😉

Det Bæredygtige Element er uddelt i samarbejde med Building Green DK.

De øvrige nominerede

Kent Fonseca (Ildsjælen)

Kirstine Bendtsen (Ildsjælen)

LESS (Løsningen)

Re-handle®️ (Løsningen)

BYSTART: en bæredygtig vej til byudvikling (Samarbejdet)

LCAcollect.dk (Samarbejdet)

Del den gode nyhed med andre

WE BUILD DENMARK

Liljens Kvarter 2

2620 Albertslund

info@webuilddenmark.dk

CVR-nr.: 41857331

Uddanelses- og Forskningsministeriet
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse