Smart affaldshåndtering på byggepladsen, container

Smart Affaldssortering på Byggepladsen – proces, refleksioner og resultater

We Build Denmark - Droplet

Så er der spritnye refleksioner direkte fra byggepladsen. Innovationssamarbejdet ”Smart Affaldssortering på Byggepladsen (SAB)” er netop afsluttet, og i den forbindelse vil vi gerne dele spændende indsigter og erfaringerne med dig. Måske får du et par gode ideer til indretning på byggepladsen – eller måske får du endda mod på dataindsamling, monitorering og fokus på nudging.

Hvad er udfordringen?

Byggebranchen i Danmark genererer årligt mere end 5 millioner tons affald, hvoraf kun en tredjedel genanvendes direkte. Ifølge Miljøstyrelsen kan op mod 90 % af byggeaffaldet fra en dansk byggeplads genanvendes eller genbruges. Dette omfatter materialer som beton, træ, metalskrot, mursten, gips, glas, plast og isolering. Desværre ender mange af disse materialer som fyldmateriale eller bliver deponeret og brændt, hvilket har negative konsekvenser for både klima og miljø. Uden dokumentation og dataoverblik bliver genanvendelige materialer ofte håndteret forkert.

 

Hvad var processen i projektet?

SAB-projektet blev gennemført for at forbedre affaldshåndteringen på byggepladserne gennem anvendelse af kunstig intelligens (AI) og adfærdsdesign. Målet var at udvikle et monitoreringssystem, der kunne øge renhedsgraden af affaldsfragmenter og derved fremme bedre genanvendelse. Systemet skulle anvende kameraer og AI til at analysere affaldscontainere og samle data, som kunne bruges til at tage datadrevne beslutninger og nudging-tiltag.

Projektet blev indledt på Enemærke & Petersens byggeplads i Emdrup og senere flyttet til en større byggeplads ved Åhaven i Odense. På disse pladser blev data indsamlet ved hjælp af kameraer monteret over affaldscontainerne.

Adfærdsdesign blev implementeret gennem løbende dialog med byggeledelsen, medarbejdermøder, undervisning og opsætning af skilte for at fremme korrekt affaldssortering.

 

Hvilke resultater er partnerne kommet frem til?

Projektet viste, at teknologien til affaldsmonitorering fungerer, men det var udfordrende at overføre denne teknologi til det dynamiske miljø på byggepladserne. Videooptagelser afslørede, at affaldssorteringen ikke var systematisk, og materialer som træ, gips, plastik og isolering blev blandet sammen i containerne. Trods undervisning og tydelig skiltning var forbedringerne i sorteringsadfærden små og sporadiske.

- Varige adfærdsændringer er mulige, men tager tid og skal tænkes ind fra start. Gennem datadrevet adfærd og vedvarende nudging kan vi opnå en smartere affaldssortering og dermed fremme både miljømæssige og økonomiske gevinster i byggebranchen.

Anders Sørensen, Bæredygtighedschef, Enemærke & Petersen A/S

Refleksionerne fra projektdeltagerne understregede behovet for mere omfattende datamonitorering og længere tids nudging for at opnå varige adfærdsændringer. Projektet resulterede i værdifuld indsigt og inspiration til fremtidige affaldshåndteringstiltag hos Enemærke & Petersen, som allerede har iværksat nye tiltag på andre byggeprojekter.

Sortering af affald på byggeplads
Affald sorteres på byggeplads
Smart affaldshåndtering på byggepladsen, container

Hvad er næste skridt?

Fremadrettet er det nødvendigt at intensivere arbejdet med at kombinere digital datamonitorering og adfærdsdesign for at opnå smartere affaldssortering og reducere spild. Der er et behov for at involvere alle aktører i værdikæden, herunder producenter, leverandører, entreprenører, rådgivere og affaldstransportører, for at sikre fælles mål og handlinger.

Projektets takeaways inkluderer behovet for tidlige og vedvarende nudging-tiltag, som f.eks. løbende dialog og undervisning, synlig skiltning, belønningssystemer og regelmæssig opfølgning. Ved at skabe et fælles datadrevet grundlag kan byggebranchen bevæge sig fra holdning til handling og realisere betydelige miljømæssige og økonomiske gevinster.

 

Projektets aktiviteter og indsigter

De planlagte projektaktiviteter bestod dels af dataopsamling, dels brug af data til adfærdsdesign. Undervejs opstod nye aktiviteter, som kunne understøtte formålet med projektet. Aktiviteterne omfattede:

  • Dataopsamling: Udvikling af hardwareopsætning, softwareudvikling til datafangst, databearbejdning og feltstudier.
  • Adfærdsdesign: Løbende dialog med byggeledelsen, medarbejdermøder, skiltning, undervisning og udvikling af et nudgingkatalog.
  • Videooptagelserne blev udført ved containeren for stort brændbart affald. Kameraet var monteret 4 meter over containeren, og data blev opsamlet med en frekvens på mindst 1 Hz i løbet af arbejdsdagene. Resultaterne blev præsenteret i recap-videoer, som gav et hurtigt overblik over affaldstyper og -mængder.
  • Videoerne er efterfølgende blevet vist på medarbejdermøder på andre byggepladser. Det har skabt opmærksomhed på udfordringerne ved den praktiske affaldssortering - og har som sådan haft en god nudgingeffekt.

 

Afsluttende refleksioner

Projektet har vist, at der er en voksende erkendelse blandt byggeledelser og håndværkere om behovet for effektiv affaldssortering. Dog er der stadig et stykke vej fra holdning til handling. Selvom projektet ikke fuldt ud dokumenterede en forbedret affaldssortering, har det givet vigtig viden om, hvordan nudging skal gribes an på en byggeplads.

Partnere

enemærke_logo
Aris_logo
LivingLean Logo

Finansieret af

Del den gode nyhed med andre
We Build Denmark - Stripes
We Build Denmark - Logo
We BUild Denmark - Cluster Management Excellence

WE BUILD DENMARK

Liljens Kvarter 2

2620 Albertslund

info@webuilddenmark.dk

CVR-nr.: 41857331

Uddanelses- og Forskningsministeriet
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse