Et samarbejde mellem WE BUILD DENMARKs living lab DOLL, DTU Electro og virksomhederne Ocutune, Focus Lighting og ObiWAN skal bane vejen for en mere bæredygtig udendørsbelysning, der tager hensyn til biodiversiteten. Innovationssamarbejdet, ”Bæredygtig udendørsbelysning til forbedring af biodiversiteten”, vil udvikle og teste innovative sensorprincipper, som kan måle, hvordan gadebelysningen påvirker dyrs og insekters døgnrytme.
Hvad er udfordringen?
Kunstigt lys om natten, både i byer og landdistrikter, har vist sig at kunne forstyrre dyrelivet markant. Flere studier viser nemlig at melatonin, et mørkehormon og søvnsignal hos dagaktive arter, undertrykkes selv fra lave lysniveauer, lige fra under 0,1 lux for fisk og gnavere til 1 lux for mange fugle. For eksempel kan solsorte få reduceret melatonin-niveauet om natten med 50% ved ganske lave lysniveauer på 0,3 lux.
Denne følsomhed over for udendørsbelysning gør det afgørende at finde løsninger, der kan tilpasses, så både dyr og mennesker kan trives i vores byer og naturområder. For mange dyr og insekter kan reduceret melatonin-niveau betyde at deres evne til at finde føde, formere sig og orientere sig besværliggøres.
Det er vigtigt, at vi styringsmæssigt og spektralt designer udendørslyset rigtigt, således at dyrene ikke skræmmes væk fra by- og parkområder.
Paul Michael Petersen, Professor, DTU ElectroFoto: Xinxi Zeng, DTU Electro
Hvilke resultater og leverancer forventer vi af innovationssamarbejdet?
Samarbejdet mellem Ocutune og DTU Electro har allerede ført til udviklingen af en prototype sensor, der vil blive testet i DOLL senere i 2024. Da det er en innovativ sensor, som endnu ikke er færdigudviklet, har der været en række aktiviteter i start 2024 til nu, som har handlet om at definere sensorens specifikationer, herunder hvordan dataintegration ønskes og programmering af sensorens software er udviklet. Det har bl.a. krævet test med et mobilt lab i fem forskellige kommuner i foråret 2024, udført af DTU og Ocutune.
Sensoren forventes at skulle installeres på et lysarmatur fra Focus Lighting ved Poppelstien i Albertslund. Her skal sensoren bl.a. måle lysspektrum og give indblik i lysets påvirkning på biodiversiteten baseret på en række kriterier for insekter og dyr.
På sigt skal sensoren udvikles, så den kan sende data til ObiWANs kommunikationssensor på armaturet, hvilket vil åbne mulighed for at regulere lysspektrum i armaturet baseret på flere parametre, for eksempel biodiversitet i området, tid på døgnet, vejret, aktivitet mv. Derved kan man tilpasse lyset så det ikke kun tilgodeser menneskers færden, men også dyrs og insekters færden og eksistens.