I en kælder sort som kul…

… allerdybest nede, var en prægtig malerobot og hans følgesvende 😉 Kælderen er langt fra sort som kul, men i en kælder på Sanderumvej 113 i Odense triller en maleglad robot rundt, mens den muntert følger den unge iværksætter- og robotvirksomhed ROICO Solutions’ instrukser. Kælderrummet er en del af en bygning, som ejes af Odense Kommune og danner rammen for et forsøgsprojekt, hvor WE BUILD DENMARK har været med til at sætte ROICO Solutions i forbindelse med den fynske kommune.

Fra venstre mod højre: Oskar Askarbek Pazylbekov, CTO for ROICO Solutions, Tijmen Spiertz, CEO for ROICO Solutions, Thøger Mørk Nielsen, leder af serviceafdelingen og sikringsenheden i Odense Kommune og Kristian Bork, Innovation Manager i WE BUILD DENMARK.Forsøgsprojektet går ud, at Odense Kommune stiller murværk og adgang til et kælderrum til rådighed, hvor iværksættervirksomheden kan teste og udvikle deres malerobot under kontrollerede og virkelighedstro forhold. Meningen er at lave forsøg og udsætte robotten for situationer og omgivelser, som den i sidste ende kommer til at skulle færdes i.

Som kommune vil vi gerne bidrage med at skabe vækst, og det gør vi bl.a. ved at hjælpe med at fremme iværksættermiljøet. Vi har en unik position på robotområdet, og den vil vi gerne blive ved med at styrke, udnytte og udbygge med virksomheder som ROICO Solutions.

Thøger Mørk Nielsen
Leder af serviceafdelingen og sikringsenheden i Odense Kommune.Forsøgsprojektet går ud, at Odense Kommune stiller murværk og adgang til et kælderrum til rådighed, hvor iværksættervirksomheden kan teste og udvikle deres malerobot under kontrollerede og virkelighedstro forhold. Meningen er at lave forsøg og udsætte robotten for situationer og omgivelser, som den i sidste ende kommer til at skulle færdes i.

Der er tale om en kollaborativ og semiautonom robotmalerløsning til byggemalere. Den maler vægge og lofter op til 3,5 meter i højden, mens den autonomt navigerer langs væggene. Derudover har den en indbygget genstandsgenkendelse, så den kan tage hensyn til f.eks. vinduer eller stikkontakter. Brugen af sensorer gør det muligt for den at registrere forhindringer eller personer og undgå kollisioner. Via softwaren og de indbyggede sensorer indsamler den data om f.eks. vægtype, malingsforbrug, aktivitetstimer osv.

Tijmen Spiertz
CEO for ROICO Solutions

Bag om matchet
Projektet hjælper ikke kun ROICO med at gøre sin prototype klar til markedet. Det er også med til at gøre virksomheden attraktiv over for en potentiel kunde i det offentlige, hvor kommunens medarbejdere har mulighed for at se robotten i aktion i en af deres egne bygninger.

Robotten, som går under navnet ‘Bobby’, er udviklet med det formål at spare malere inden for byggebranchen for gentagende bevægelser og fysisk nedslidning. Ved at teste Bobby i en rigtig bygning kan virksomheden fremvise, hvordan den kan samarbejde med sine menneskelige kolleger i et miljø, hvori den kommer til at gøre nytte på sigt.

Foto: Malerobotten Bobby – ROICO Solutions

Vi er meget taknemmelige for, at vi har adgang til den her form for faciliteter, og det er stort skridt, at vi kan teste det under forhold, der minder om en byggeplads. Via flere dialoger med Kristian Bork i WE BUILD DENMARK har vi også fået viden og kendskab til byggeriets udfordringer, og hvordan vores løsning kan komme branchen til gode.

Oscar Askarbek Pazylbekov
CTO for ROICO Solutions


WE BUILD DENMARK har et hold af innovationskonsulenter, som i den grad det er muligt, bruger deres faglige netværk. Da Kristian Bork tidligere har været ansat i Odense Kommune som vedligeholder med fokus på drift af bygninger, så han hurtigt en mulighed for at kontakte sin tidligere arbejdsplads og sætte virksomheden i forbindelse med kommunen.

Vi havde pladsen, og vi blev kontaktet af WE BUILD DENMARK, og så satte vi det op og gjorde det muligt. Odense skal være verdens bedste robotby, og ved at lade ROICO Solutions anvende vores kælder til at teste i et virkelighedsnært miljø er vi også med til at understøtte vores rolle som erhvervslivets medspiller,

Thøger Mørk Nielsen
Leder af serviceafdelingen og sikringsenheden i Odense Kommune.


Hvad er næste skridt?

Vi vil blive ved med at teste og udvikle teknologien, så vi kan få robotten ud til malerne så hurtigt som muligt. I løbet af i år skulle den være klar til, at vi kan begynde at sælge den. I første omgang tænker vi at sælge til distributører af maling, som så kan leje den ud eller sælge den videre.

Tijmen Spiertz
CEO for ROICO Solutions


Forsøgsprojektet åbner forhåbentligt døren til endnu flere muligheder for andre virksomheder, der ønsker at skabe innovation i bygninger. Hvis du er interesseret i at høre mere, er du velkommen til at kontakte Kristian Bork på + 45 2143 6991 eller kristian.bork@webuilddenmark.dk.

ROICO Solutions deltager i skrivende stund også i iværksætterforløbet WE BUILD Incubator. De har for nylig sikret sig en andenplads ved uddelingen af Entrepreneurship Award i forbindelse med European Robotics Forum i Odense.

Del den gode nyhed med andre

WE BUILD DENMARK

Liljens Kvarter 2

2620 Albertslund

info@webuilddenmark.dk

CVR-nr.: 41857331

Uddanelses- og Forskningsministeriet
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse